5 anledningar till varför jag valde Arch Linux

Det finns väldigt många distros att välja av för Linux och att hitta en som passar just dig kan vara svårt. Jag har personligen testat Red Hat (för många år sedan), Ubuntu, Aptosid, Slackware och Arch Linux. Jag har även testat en hel hög av desktops så som Gnome, KDE, Xfce osv. Efter att ha gjort en egen liten utvärdering så blev mitt slutgiltiga val Arch Linux och här är fem anledningar varför:

Rolling Release

En av de saker jag gillar mest med Arch är att jag hela tiden får uppdateringar så fort de är färdigställda. Det är ingen väntetid på att en major release ska komma ut om ett par månader innan jag får se röken av en ny feature eller enkel uppdatering.

Pacman

Den äter inte smågodis eller springer från spöken utan den hjälper dig att bland annat installera vad du än behöver. Pacman kan liknas till Debians apt/aptitude kommandoverktyg som du använder för att installera, uppdatera, söka efter eller avinstallera program på din maskin. Genom att t.ex bara skriva pacman -Syu så uppdateras hela systemet från kernel till det allra minsta programmet.

AUR

Detta är enkelt sagt ett stort bibliotek av program som användare har fixat till dig. Tänk dig att du inte hittar ett visst program genom att använda Pacman, då kan du istället ta en titt i AUR och förmodligen hitta det där. Från grunden är det lite smått krångligt att installera paket från AUR men genom att använda ett CLI verktyg som heter Yaourt så kan du genom Pacman-liknande kommandon installera från AUR.

The Arch Way

Redan från installation känns Arch väldigt snabbt och lättviktigt. Förmodligen för att ingenting finns med från start men även för att det är kodat på ett mycket bra sätt och det känns verkligen. För att citera dem från Arch Wiki:

”Arch Linux defines simplicity as without unnecessary additions, modifications, or complications, and provides a lightweight UNIX-like base structure that allows an individual user to shape the system according to their own needs. In short: an elegant, minimalist approach.”

Självklart kan du göra så att Arch blir väldigt slött, men då är det helt och hållet ditt egna fel.

Bara möjligheter

Som programmerare och någon som gillar att bygga saker med mina egna händer eller kasta ihop scripts för att göra min vardag enklare så passar Arch Linux mig perfekt. Från start är Arch som sagt helt tomt och det är du som användare som bygger det helt och hållet på egen hand. För mig har det givit mig möjligheten att lägga in endast de saker jag behöver för att utföra mitt arbete och min maskin är fortfarande mycket mycket snabbare än det var på andra distros eller operativsystem med precis samma installationer. Grafiskt ser det inte mycket ut för omvärlden men det har helt klart ökat min produktivitet.

Slutord

Detta var de fem mest slående anledningarna till att jag fastnade för Arch Linux. Det är en distro som bara passar någon som gillar att pilla med configs, bygga från grunden och verkligen forma sitt egna verktyg – det tar sin lilla tid men det är helt klart värt det. Ett annat plus är att man verkligen får lära sig Linux från grunden då mycket sker via terminalen, men alternativet finns så klart att installera något som Gnome eller KDE och köra mer på GUI baserade verktyg/program.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *