Fler borde lära sig programmera

Jag var runt tolv år gammal när jag började intressera mig av programmering och skrev mina första rader kod. Det började med enkla saker som batch-skript i Windows till mer avancerade saker som att gå igenom grunder i C++. I takt med att Internet satte igång på allvar runt den här tiden så föll det sedan naturligt att testa på HTML och på den vägen är det. Idag har jag på egen hand lärt mig ett flertal olika språk och plattformar. Allt från web till klassiska programmeringsspråk som C++ och Java till skriptspråk som Lua till databaser så som MYSQL, Redis och mongoDB till ramverk som Zend.

Min poäng med den här inledningen är inte att på något sätt skryta om hur mycket jag kan, utan det handlar om att jag vill understryka hur det gick till. Jag gjorde det på egen hand, utan skola eller någon lärare som visade mig. Min kunskap inom programmering har jag förmodligen Internet plus min förmåga att tycka om problemlösning för mer än några vanliga skolböcker. Det tycker jag är synd. Varför kan vi inte från tidigt skede ge barn och unga möjlighet att skriva lite enkel kod? Det tycker jag vore ett ypperligt sätt att lära sig logik på och samtidigt få ut fler bra programmerare då vårt samhälle definitivt behöver dem idag.

Folket på code.org har gjort en kort video om hur vi borde börja lära våra barn hur de programmerar. Den inkluderar stora namn så som Bill Gates, Mark Zuckerberg, will.i.am, Chris Bosh, Jack Dorsey, Tony Hsieh, Drew Houston, Gabe Newell, Ruchi Sanghvi, Elena Silenok, Vanessa Hurst, och Hadi Partovi.

Ett svar till “Fler borde lära sig programmera”

  1. Tobias SJösten skriver:

    Det är riktigt fascinerande hur barn fortfarande lär sig trä- och syslöjd i skolan men inte programmering. Som någon i videon sa så handlar det ju inte bara om att kunna styra en dator, utan att lära sig tänka. Fler borde verkligen lära sig programmera!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *