Fem saker jag gillar med Zsh

I mitt sökande efter att göra större delen av min vardag CLI baserad så har jag nu lyckats komma ännu en bit på vägen. Detta tack vare att jag satte mig in lite mer i Zsh som är ett shell precis som bash.

Fördelen med Zsh är att det har mycket mer features som gör din vardag lite bättre. Men först och främst så är det väldigt likt bash i mycket, vilket är ett plus då det blir lättare att gå över till Zsh om du vill testa det.

En lista på alla features Zsh har skulle bli på tok för lång men jag ska skriva några av de vanliga som brukar inkluderas när man pratar om Zsh:

Smart tab

Till viss grad finns detta så klart i bash men vad som är bra i Zsh är att du kan få upp en lista på vad du kan göra när du skriver t.ex ”ls -” följt av tab. Här får du då upp en lista likt en MAN page. Du kan även få upp en meny på alla mappar eller filer som du sedan kan välja mellan med hjälp av piltangenterna.

Wildcards

Vill du lista alla .php filer i ett gäng undermappar? Säg att din sökväg är ”/path/to/files/”, då kan du t.ex skriva ”ls /path/to/**/*.php” så listar du upp alla .php filer i både mappen ”to” och alla undermappar i ”to”. Mycket mer kan göras och det finns många fler typer av wildcards du kan använda dig av.

Delar historiken mellan sessions

Inte så mycket att säga om detta eftersom titeln säger allt. Det du skriver i ett shell kommer du kunna bläddra fram med piltangenterna när du öppnar ett nytt shell. Du ser även historiken i båda fönster när du har två öppna samtidigt.

Flexibelt

Att ändra och tweaka Zsh är väldigt enkelt och det finns MASSOR av information och .zshrc filer för att få en egen känsla av Zsh. Förutom themes så finns det även plugins som gör det enkelt för dig att komma igång med Zsh eller kanske ge dig inspiration att bygga något eget.

Snabbt

Något jag märkte ganska snabbt (no pun intended) var att Zsh agerar mycket snabbare när du t.ex trycker på tab för att bläddra fram någon fil eller mapp. I bash kan det (i alla fall ibland för mig) ta lång tid om det är många liknande mappar. Det är helt borta i Zsh!

Slutord

Jag är väldigt ny vid användningen av Zsh och det finns otroligt mycket att lära om det. Men bara på kort tid har jag insett hur kraftfullt detta shell är i jämförelse med gamla vanliga bash.

För mer information så gå gärna in på den officiella sidan för Zsh. Vill du hitta plugins eller teman plus massa annat så rekommenderar jag Oh My Zsh på Github som är en repo med mycket godis i.

Ett svar till “Fem saker jag gillar med Zsh”

  1. Tobias SJösten skriver:

    Tack för pushen; nu har jag också bytt! 🙂

    http://vvv.tobiassjosten.net/cli/going-zsh/

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *