Näthatet

Ett väldigt hett ämne just nu är näthatet och framför allt det näthat som pågår mot kvinnor. Uppdrag granskning tog igår upp det på bästa sändningstid och visade det på ett mycket bra sätt och jag rekommenderar att gå in och kolla på hela programmet.

Jag tänker inte gå in på djupet av det här men jag tycker det absolut är på tiden att det tas upp och att någon form av förändring görs så att personerna som hotar eller kränker andra på nätet lättare kan straffas för det. Idag är det på tok för accepterat att det pågår och den vanliga ursäkten verkar vara att ”det pågår ju överallt” och att personen som säger det inte är ensam om att säga sådant. Grupptryck? Men bara för att flera gör det så är det inte okej.

För mig är det helt bortom mig att ens tänka tanken på att skriva något hotfullt eller kränkande till någon på nätet eller någon annanstans för den delen också. Om jag inte skulle säga det till personen om vi träffades, varför ska jag då säga något helt annat på nätet? Det spelar heller ingen roll om jag är anonym när jag skriver det. Kan jag inte backa upp det jag säger eller stå för det jag säger, varför ska jag då överhuvudtaget yttra mig?

Det är som sagt väldigt bra att detta ämne, som hamnat i skymundan på grund av att det på någon nivå blivit accepterat, tas upp i media och debatter. Att behöva tänka på att du kan bli hotad till livet av tusentals personer bara för att du skriver din åsikt på nätet går helt emot vårt demokratiska samhälle.

Tröttsamt och tråkigt är vad det är!

Ett svar till “Näthatet”

  1. Tobias SJösten skriver:

    Något som jag funderade över är hur fan ”hatarna” tänker när de skriver sådant öppet på Facebook? Hur reagerar deras kompisar, flick- och pojkvänner, föräldrar, etc?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *