Att jobba hemifrån

Idag har det varit ”jobba hemma”-dagen, vilket betyder att många runt om i landet helt enkelt har jobbat hemifrån istället för att gå till sin arbetsplats. Dock är det inte alla som kan göra detta men i IT-branschen är det relativt enkelt att sätta sig ner hemma med en laptop och börja dagen direkt efter en liten frukost.

Jag däremot satt idag hemma och jobbade precis som vanligt, så för mig var det inte någon förändring. Det var någon gång i Oktober förra året som mitt första riktiga uppdrag som frilansare kom in och sedan dess har det bara rullat på sakta men säkert.

Men det är inte bara positivt att sitta hemma och jobba. Det är väldigt lätt att bli distraherad till exempel, vilket inte alls är bra för produktiviteten när du t.ex sitter med massor av kod som du ska ha full koll på. Jag tycker hur som helst de positiva punkterna väger upp det som kan vara negativt. Att du t.ex inte behöver ödsla tid på att ta dig till din arbetsplats, stressen för att hinna i tid och sedan hem skapligt på eftermiddagen.

3 svar till “Att jobba hemifrån”

  1. Det som väger upp för att ha en arbetsplats på annan plats än i hemmet för min del är att jag enklare kan särskilja på jobb och fritid. På jobbet jobbar jag och det finns inte så mycket distrahering utan där är de det som gäller. En annan stor nackdel med att jobba hemifrån är att man har svårt att ta emot kunder om man behöver det.
    Och som sagt hemma så är jag ledig och kan enklare koppla bort jobbet eftersom det inte är knutet till hemmet. Men vi är alla olika och har olika behov.

    • John Dahlström skriver:

      Det stämmer bra att det är betydligt lättare att särskilja jobb och fritid när du har ett kontor att gå till. Att sitta hemma kräver även mycket disciplin för att få något gjort överhuvudtaget när det är annat runt omkring som kan kalla på dig. Men egentligen kan sådant även hända om du sitter på ett kontor i form av facebook, twitter, youtube eller kollegan som börjar prata om vad som hände dem igår efter jobbet.

      Sen är det självklart trevligt att kunna bjuda över sin kund till sitt egna kontor för att snacka business, men för min del är det inget krav på det. I alla fall inte med de kunder jag har i dagsläget. Träffas kan man även göra på ”neutral mark” och t.ex gå och ta en lunch tillsammans medan man pratar affärer.

  2. Tobias SJösten skriver:

    Jag gillar att alternera mitt jobbande. Det är skönt och produktivt med hemmets lugn och ro men ibland blir jag trött på att sitta hemma. Oftast blir det då kaféer, hotellounger och liknande. Eller ute hos kund.

    Under alla mina år som egen företagare har det bara hänt 2-3 gånger att kunder vill komma till mig för att mötas — oftast är det mer bekvämt för dem att ses på deras eget kontor — och då fungerar det oftast att styra om till ett kafé eller restaurang. För större sällskap fungerar konferenslokaler utmärkt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *