Växla snabbt mellan filer med Global Marks i Vim

Eftersom jag börjat läsa Practical Vim har jag börjat snappa upp en del småsaker som varit till stor nytta i mitt dagliga arbete. Ett av alla de tips som finns med i boken är globala markeringar.

Globala markeringar i Vim kan ses som ett slags bokmärke som du snabbt kan gå till. Detta gör att du kan sitta med flera filer som du växlar mellan. Perfekt om du t.ex sitter med CSS och behöver växla mellan div-taggarna i ena filen och css:en i den andra.

Spara global markering:

mQ

Gå till markering:

'Q

Detta görs i normal mode och du börjar med ”m” som står för mark, följt av en versal som du ska spara bokmärket på. Uppmärksamma även att där du har markören när du sparar din markering är där du hamnar när du går till markeringen. Vilket gör att du kan slänga upp ett par marks i en och samma fil för att växla mellan olika funktioner eller liknande.

Testa och se hur mycket snabbare du blir!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *