Sträva efter enkelhet

Är det något jag alltid har gjort när jag programmerat så är det att sträva efter enkelhet. Allt för många krånglar till saker och ting. Till exempel använder onödiga ”hjälpmedel” i sitt arbetsflöde som oftast bara gör att du spenderar mindre tid att faktiskt skriva kod. Eller de som skriver kod som är ”avancerad” men som bara slutar med att vara svår att läsa och/eller förstå.

För mig är enkelhet att bara hålla sig till det absolut nödvändigaste. Jag använder t.ex inte Vagrant bara för det finns, men jag ser fördelarna med det. Det är helt onödigt för mig och jag klarar mig helt utan det när jag jobbar om dagarna. Samma sak gäller när jag skriver kod. Om jag inte behöver en riktigt smart algoritm så skriver jag den inte bara för att jag kan. Räckte det med en enkel IF/ELSE? Japp. Okej, då kör vi på det. Bara för att det var möjligt att lösa på ett annat mer avancerat sätt betyder inte att det alltid är bättre.

Detta är något jag tror många, speciellt nya utvecklare, inte strävar efter eller förstår för så många där ute vill visa upp hur ”duktiga” de är när de skrev sin avancerade kodlösning, följde ett nytt design pattern eller använder cutting edge hjälpmedel. Därför ville jag skriva några ord om det. Personligen behandlar jag alla hjälpmedel där ute (gulp, vagrant, bower, docker, diverse frameworks och så vidare)  precis som ett vanligt verktyg. Jag behöver t.ex inte en hammare när jag ska dra i en skruv, jag behöver en skruvmejsel. Jag kan hamra ner skruven men bara för att det går är det inte bättre och det passar inte till mitt ändamål.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *