Första intrycket av Elementary OS

Idag kände jag mig äventyrlig utöver det vanliga och bytte Arch Linux mot Elementary OS. Jag har ganska länge kört med Arch Linux och I3 som window manager. Anledningen till bytet var att jag börjat tröttna på det något tråkiga utseendet i I3 och kände för något mer modernt. Funktionellt har min tidigare setup funkat hur bra som helst men ibland har det varit irriterande med tile windows som snappar åt sidorna när egentligen programmet är byggt för float windows.

Hur som helst, detta ska inte handla om Arch utan om Elementary! Så till att börja med har jag nu använt det endast ett par timmar och det innebär att jag i stort sett testat på vad som finns att erbjuda i Elementary och även uppdaterat och installerat vad jag kräver på min maskin.

Spontant är Elementary nog det mest eleganta Linux desktop jag kommit över. Unity för Ubuntu är snyggt det med men det är otroligt slött som många har fått erfara sen det kom ut. Elementary är väääldigt snabbt. Klicka och så öppnas det i stort sett på en gång. Ingen väntetid och det är något jag verkligen gillar. Hela Elementary känns lightweight och det har som namnet hintar om, bara det essentiella.

Egna program har skapats just för Elementary, vilket gör att allt går efter samma tema i färger, utseende och organisering av olika inställningar osv. Internetläsare, kalender, program för att spela musik och ett annat för video, mail och chat program är några av de som kommer från start.

Men det är inte bara bra. Några minus som jag hittat än så länge är att flash inte finns från install, vilket gör att du inte kan spela upp t.ex Youtubeklipp efter installation. Något som känns märkligt då de lanserar med en egen internetläsare. Det är ganska enkelt fixat så klart. Jag laddade t.ex hem Google Chrome istället, som lanseras med en inbyggd Flashplayer. Problem solved!

En annan sak var att eftersom Elementary OS är grundat på en äldre version av Ubuntu så var det fel på ljudet så att det spelades från både högtalare och hörlurar när jag satte i mina hörlurar. Lätt fixat med en lösning jag skrivit om tidigare här på bloggen dock!

Tredje och sista är att det inte finns någon office-svit eller liknande för att kunna komma igång med skrivandet. Enkelt installerat så klart, men helt klart något jag skulle vilja ha direkt vid installation.

Förutom de tre SMÅ ”felen” så är det väldigt komplett och enkelt att komma igång med. Elementary’s snygga interface gör även hela upplevelsen så mycket bättre!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *