Google I/O 2013 – förbättringar och kommande ändringar

Igår hölls Google I/O 2013 och under 3.5 timmar satt jag fastklistrad och kollade live när de presenterade många förbättringar och kommande ändringar på sina produkter. Det tog inte lång tid innan jag gick in och kollade på alla ändringar och uppdaterade tills de kom ut direkt efter keynoten.

Bland dessa förbättringar och ändringar så var Auto Awesome en av dem. Vad den gör är att redigerar och förbättrar de foton du laddar upp på Google+. Självklart finns alternativet att inte använda detta. Men vissa foton som jag testade det på såg jag inte någon speciell ändring på eller så blev det faktiskt inte bättre. Men det är en trevlig feature som säkert kommer användas flitigt.

auto-awesome

Google Maps fick en hel del förbättringar också. Dels om du är ute och kör och använder dig av Maps så kan du nu se om en trafikolycka har hänt längre fram på vägen. I så fall får du även en alternativ väg du kan köra för att ta dig förbi olyckan och inte stoppas upp på grund av den.

google-maps

Google Play Music All Access (kunde de inte valt ett annat namn…) kommer nu slå sig in på streaming marknaden för musik i stil med Spotify. Jag tyckte interfacet såg bra och snabbt ut på presentationen samt att priset var lägre än Spotify. Mellan 54 till 67 SEK (7.99-9.99 USD) kommer det kosta i månaden att använda tjänsten. Det enda jag undrar är hur många artister som kommer finnas med från starten, om du jämför med t.ex Spotify.

google-music

Google Search får ett nytt tillskott genom sitt ”OK Google”. Det innebär att du kommer kunna tala med Google för sökningar, liknande det du har idag, men den stora skillnaden är att Google nu känner igen mer mänskliga fraser. Detta innebär t.ex att om du säger ”OK Google, hur är vädret i Stockholm?” följt av ”OK Google, hur långt är det dit?” så vet Google nu att du frågar om hur långt det är från din plats till just Stockholm. Du behöver alltså inte säga ”Hur långt är det till Stockholm” eftersom Google förstår sammanbandet i fraserna. Riktigt spännande ändring!

google-search

Google+ får sig ett rejält lyft. Dels ser det nu väldigt annorlunda ut men det finns även en hel del nya features. Auto Awesome jag nämnde är en del av dem och sedan har vi hashtags som nu sätts på inlägg. Dessa kan du sedan söka på och få se fler liknande inlägg eller kanske foton. En annan sak i just denna feature var att om du har taggat en bild på t.ex eiffeltornet och du inte nämner något om det i inlägget – för att få en hashtag – så vet ändå Google att det är eiffeltornet i och med sin bildigenkänning.

google-plus

Det sista som hände under Keynoten var att Larry Page framförde ett tal och pratade om Google och framtiden. Det var första gången vi har sett och hört från Larry på länge eftersom han varit dålig och haft stämbandsförlamning vilket gjorde att hans röst var väldigt förändrad vid detta talet. Han avslutade det hela med något som är ovanligt och det var med en Q/A där vem som helst fick ställa frågor.

larry-page

Självklart fanns det mycket mer de talade om under keynoten men dessa ändringar var några av de jag gillade mest och ser fram emot. De mesta av det de pratade om finns redan idag ute och tillgängligt men t.ex musiktjänsten finns bara i USA än så länge, så den får vi vänta på lite längre. Allt som allt tyckte jag det var en väldigt bra keynote med många bra presentationer och uppvisningar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *