Saker att tänka på innan du börjar med Responsive web design

Planera

Att planera sitt arbete är A och O när det gäller webbdesign. Responsive design är däremot något som kräver ännu mer planering. Du ska inte bara visa sidan i en webbläsare på en stor datorskärm utan du ska även få fram din information på en mobil, surfplatta och andra tänkbara enheter med betydligt mindre skärm. Där funkar det inte med en enorm bredd på sidan där vi kan trycka in lite diverse information i en högerspalt.

Mobile First

En viktig del är att tänka ”mobile first” vilket betyder att du ska börja med att tänka hur det ska se ut på en mobil. Gör en lista på vilken typ av information som ska finnas med, vilka sidor som bör inkluderas och hur detta ska presenteras. Det vanligaste är så klart att du kör allt i ett enda flöde med logga längst upp följt av länkar till sidor och sedan all tänkbar text och innehåll så som ditt blogginlägg eller kanske kort information om ditt företag.

Less is more

Vad leder då detta till? Jo, vi får helt plötsligt en sida där all viktig information finns med och vi har automatiskt skalat bort mycket av de onödiga elementen. Din sida har helt enkelt blivit kort och koncist för att inte tala om lättläst och lättnavigerad. Några av de punkter som gör att en webbplats besöks oftare för att besökarna inte känner sig helt vilsna och så laddar ju sidan snabbare (får vi hoppas i alla fall!).

Hur går vi vidare?

När konceptet till den mobila sidan är klar så är det inte svårt att fortsätta uppåt för att få större skärmar att vara anpassade. Antingen bestämmer du dig att detta är det du behöver och absolut inget mer eller så kan du bygga på med lite extra element som visas på större skärmar. Tänk då bara på att det är mer vanligt att folk besöker din sida på en mobil idag och om inte informationen finns tillgänglig i mobilen så är det mycket stor risk att många av dina besökare går miste om detta.

Måste vi använda responsive design?

Självklart är det inget krav men idag vill du att folk ska få en bra upplevelse när de surfar in med sin mobil eller surfplatta. Du kan tappa väldigt många besökare om de finner din sida svår att navigera när de använder allt utom en stor datorskärm. Men i året 2013 bör du ha någon typ av mobil lösning och där är en responsive design en av de självklara valen för mobilanpassning.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *