i3 – en förbättrad tiling wm

Under helgen har jag passat på att testa i3wm som är en så kallad tiling window manager. Det som skiljer tiling window managers från det traditionella skrivbordet är att allt jämt delas upp på skärmen samtidigt som den alltid täcker skärmen med alla fönster. Självklart kan du köra med så kallade floating windows så det blir likt det traditionella, men det är inte vad jag vill.

Jag har tidigare använt WMFS och det har fungerat utmärkt förutom vissa saker som jag irriterat mig på över tiden. En av dem var att grafiken på t.ex Spotify och VLC kunde glitcha till lite så att om jag växlade workspace så kunde en bit från förgående fönster/workspace hänga med på Spotify eller VLC fönstret. Det kan ha att göra med en kombination av mitt grafikkort och så vidare, men så var det i alla fall. Som tur är så fixade i3wm detta utan problem eller fixar.

Så efter bara några timmars confande för att få allt som jag ville ha det – mestadels utseendet – så är jag faktiskt riktigt nöjd med i3wm. Det har tagit bort den irriterande grafik glitchen och samtidigt har jag fått mer kontroll över tiles/fönster överlag, så som enkla medel för att ändra hur nästa fönster ska staplas (horisontellt eller vertikalt). En annan bra feature med i3wm är att du kan välja mellan floating, fullscreen, stacked, tabbed och vanliga split för fönsterstilar. Många bra alternativ som det oftast finns antingen eller av i andra tiling window managers och inte allt i ett som det var i i3wm.

Summering

Positivt
Inga glitchar i grafiken
Bra kontroll över fönster
Många alternativ för hur fönster ska visas
Snabbt
Gör dig väldigt effektiv i ditt arbete

Negativt
Något mer krävande på RAM än WMFS var för mig
Inget Alt-Tab funktion

3 svar till “i3 – en förbättrad tiling wm”

  1. Tobias SJösten skriver:

    Jag älskar mitt Tmux och skulle inte kunna arbeta utan det, nu när jag vant mig vid funktionen. i3 ser ut att vara samma sak, fast även med GUI-applikationer. Den åker absolut in på min att-kolla-upp-lista!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *