Hur jag städar upp efter Pacman

När man använt Pacman ett tag så kan det sluta med att det ligger kvar lite packages som inte behövs längre. Som tur är kan man lista upp dem med pacman -Qqdt. Nackdelen är ju så klart att du för hand måste ta bort de som visas där. Därför kände jag att det vore lättare med ett script som gör det åt mig och så klart delar jag med mig!

Lägg in dessa rader i .bashrc så kan du skriva ”cleanup” i terminalen och voila!

# Remove all orphan packages with pacman
cleanup() {
 sudo pacman -Qqdt > cleanuplist
 
 removelist=""
 while read line; do
  removelist=$removelist" "$line
 done < "./cleanuplist"
 echo $removelist
 rm ./cleanuplist
 
 if [ -z $removelist ]; then
  echo 'There is nothing to clean.';
 else
  sudo pacman -Rs $removelist
 fi
}

Ett svar till “Hur jag städar upp efter Pacman”

 1. Tobias Sjösten skriver:

  För Debian-baserade distar (som t.ex. Ubuntu) används ofta apt för pakethantering och den dras med exakt samma problem. Därför kör jag själv alltid aptitude istället, som automatiskt rensar upp ”föräldralösa” beroendepaket.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *