Frågvis [#1]

Under detta året kommer jag skriva en serie frågor rörande programmering, webb och allt därtill. Det jag vill är att ni läsare skriver en kommentar till dessa inlägg för att försöka besvara frågan. Svaren hoppas jag i sin tur kan hjälpa andra att få tips på hur de kan förbättra sig eller rent av lära sig något nytt. Vi har trots allt alla våra egna sätt att gå till väga och jag tycker det alltid är intressant att jämföra och lyssna på hur andra gör.

Den första frågan som kommer ställas är ingen mindre än:

Hur räknar du ut tiden ett projekt kommer ta att slutföra?

Inkludera gärna om du gör något annorlunda för projekt som kanske innehåller något du aldrig tagit dig an tidigare eller känner dig osäker på något moment.

Ett svar till “Frågvis [#1]”

 1. Tobias SJösten skriver:

  Det viktigaste för mig är att bryta ned projektet i delar. Utveckla funktion A, konfigurera server B, implementera design C, integrera med tjänst D, etc. Först efter att jag brutit ned det sätter jag mig för att estimera de olika delarna.

  När jag estimerar så gör jag det med spann. 3-4 timmar, 10-13 timmar, t.ex. Om spannet är väldigt osäkert (5-30 timmar) så kan det sluta med två olika estimat istället; ett där vi väljer en lättare väg (5-6 timmar) och en annan där den svårare vägen väljs (28-32 timmar).

  Om något sticker iväg mycket över ~20-30 timmar kan det dock vara tecken på att det behöver brytas ned ytterligare.

  Men det absolut viktigaste — jag räknar aldrig ut hur lång tid ett projekt kommer att ta. Jag bara estimerar. En kvalificerad gissning som ofta är relativt nära sanningen men som också kan bli helt off när okända variabler bubblar upp.

  Kul initiativ med frågorna!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *