Arch Linux – Ett nytt försök

Nu sitter jag här igen och har installerat Arch. Det är inte allt för många gånger jag kört det, men det har slutat med att jag fastnar på någon build/compile och sliter mig i håret som i sin tur slutar med att jag installerar något som ”bara funkar”.

Men det är något visst med Arch som jag gillar. Minimalismen. Du får PRECIS det du vill ha och INGET annat. Det är något som många andra Linux distros inte erbjuder.

Något som var annorlunda den här gången däremot var att den ”grafiska” installationen var borta och istället får du mounta, partitionera, installera osv osv helt manuellt. Lite mer pill och jobb än att klicka ”Nästa” 10 gånger, men fördelen är att du får FULL kontroll på vad som händer och vad du vill ha med från grunden. I mitt fall, i stort sett ingenting.

Jag har bestämt mig för att jag ska köra väldigt mycket CLI (command line input) den här gången och jag har i detta nu funnit lösningar till allt jag behöver för tillfället. Men mer kommer förmodligen installeras framöver.

Som window manager har jag valt WMFS2 som är vääääldigt minimalistiskt men med väldigt mycket man kan göra med det lilla som finns.

Något man inte får vara rädd för är att vissa saker KAN ta lite tid i Arch när man börjar använda det och så klart när man ska installera något nytt. Men det finns massor av hjälp att få på deras Wiki – som jag tror är en av de mest informativa wikis för en distro jag varit med om.

Nu har jag dock skrivit mer än jag hade tänkt från början, så jag känner att jag bör avsluta här och nu, men jag kommer följa upp med flertalet tips och annat angående Linux och Arch under min resa. Som sista ord kommer här ett citat från Arch’s Wiki där de skriver om sitt tänk bakom sin distro:

”Simplicity is the primary principle. All other principles must be sacrificed in favor of design simplicity. Implementation simplicity is more important than interface simplicity.”

 

3 svar till “Arch Linux – Ett nytt försök”

  1. Tobias Sjösten skriver:

    Jag borde verkligen gå ur min komfortzon och testa andra distar också. Tack för inspirationen! 🙂

    • John Dahlström skriver:

      Kul att mina inlägg kan inspirera 🙂 Det är helt klart värt det i slutändan. Inte nog med att systemet blir kliniskt och optimerat utan man lär sig faktiskt mycket om Linux under processen, en hel del grejer jag hade glömt. Så var det i alla fall för mig innan jag började använda Arch en tid tillbaka och ju mer jag använder det ju mer koll känner jag att har på hela systemet. Skön känsla!

  2. […] jag nämnde i tidigare inlägg så vill jag börja använda fler CLI-baserade program och verkligen gå tillbaka till något som […]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *