Pixelmator

För lite mer än en månad sedan fick jag tipset att testa Pixelmator som en möjlig ersättare av Photoshop. Det jobb jag utför kräver inte de mest avancerade bitarna som Photoshop erbjuder men jag måste ändå ha möjlighet att göra lite mer än att rita en rektangel med text i.

Det som slog mig först av allt var hastigheten på Pixelmator. Programmet startade upp väldigt snabbt och tar inte upp mycket resurser på datorn. Som en gammal användare av Photoshop kände jag snabbt igen mig bland menyerna och ikonerna på verktygen som i stort sett var desamma.

Likadant var det med snabbtangenter och genvägar – men med ett par ändringar som gjorde att jag fick kolla upp och testa mig fram vad som var vad. Inga problem att lära sig men lite ovant i början.

Något som jag snabbt kom att sakna från Photoshop var de filter och alternativ som finns för dem. Pixelmator har en lång rad med filter som fungerar likadant men när det gäller t.ex skuggning så får man göra det på egen hand. Däremot så finns det ”plugins” man kan installera som gör jobbet åt dig och däribland finns bland annat skuggnings filter.

Så efter en tid av att ha använt Pixelmator i mitt arbete måste jag säga att det har fungerat bra och jag har klarat av att göra allt det jag krävt av programmet. Vissa saker får man göra lite annorlunda jämfört med Photoshop men i det stora hela är Pixelmator väldigt likt Photoshop. Den stora skillnaden så som jag ser det är priset, att Pixelmator har lite mindre features och att Pixelmator är snabbt och resurssnålt.

Jag rekommenderar att testa Pixelmator om Photoshop anses vara för stort och har massa onödigt du inte använder i ditt arbete eller kanske helt enkelt är lite för dyrt. Kolla även in Pixelmator’s tutorials som visar väldigt många vanliga exempel med allt från enkelt till avancerat.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *