Ny design är på gång

Efter en lång period av tystnad så är det dags att ta tag i skrivandet igen. Bloggen och den här sidan kommer komma tillbaka inom kort med helt ny design, undersidor och syfte.

Convolutional Neural Network

Något som fascinerat mig den senaste tiden är Deep Learning, Machine Learning, Neural Networks och allt vad det kan heta. Detta har blivit ett väldigt hett ämne igen trots att konceptet har funnits i många år och absolut inte är något nytt.

Convolutional Neural Network är en variant som används för att bland annat känna igen video och bilder, rekommendera saker åt dig som till exempel föreslå filmer som du tycker om men inte sett och sist men inte minst röststyrning som t.ex Siri och  Google Now.

Videon nedan går igenom hur Convolutional Neural Network fungerar:

 

Halt and Catch Fire – Säsong 3

Förra veckan drog tredje säsongen av Halt and Catch Fire igång! Jag har tidigare skrivit om serien här på bloggen och jag kan fortfarande rekommendera den.

Vissa serier kan som bekant bli sämre med tiden men den här växer fortfarande och ”The Battle For CTRL” är ständigt i rullning mellan de olika huvudkaraktärerna.

Halt and Catch Fire

Serien sänds på bland annat C MORE.

Skapa komponenter med Vue.js

Med Vue.js kan du skapa komponenter till din webbapplikation och kan jämföras med React och Angular. Till exempel kan du skapa komponenter för modals, grafer eller varför inte bygga en helt komplett Single Page Application.

Det går att bygga komponenterna på olika sätt men jag föredrar ”single file”-approachen där allt som rör komponenten finns i en fil. För mig så känns det som det ger mig mer kontroll. Bilden nedan visar ett sådant exempel:

vuejs

För att komma igång installerar du Vue.js med NPM eller inkluderar med en CDN. Läs deras installations guide för mer instruktioner. För att se lite exempel på vad som går att göra med Vue.jskolla på denna sidan där bland annat en Markdown Editor skapas med endast ett par rader kod.

Jag har bara börjat min resa med Vue.js men jag gillar det verkligen för att det var enkelt att komma igång med och det finns välskriven dokumentation. Version 2.0 är redan på väg med mycket nytt och Laravel har nu plockat in Vue.js som standard i sitt ramverk vilket gissningsvis kommer ge Vue.js ett större uppsving i popularitet. Så räkna med att höra mer om Vue.js om det var något helt nytt för dig tills nu.

Twitter släpper Night Mode på iOS

I Onsdags släppte Twitter ”Night Mode” på iOS vilket gör det möjligt att ändra temat till en mörk variant i Twitter-appen. Snällare för ögonen när du bara måste kolla Twitter mitt i natten!

För mer instruktioner om hur du gör detta så klicka på GIFen nedan eller läs mer här.

Laravel 5.3 är nu ute och redo att användas

Efter en lång tid med Symfony så har jag börjat använda Laravel till mina projekt och jag kan inte säga att jag ångrar någonting med det bytet. Allt är så mycket enklare och det var inga problem att lära sig Laravel när dokumentationen är så välgjord.

I veckan kom version 5.3 ut och det finns några riktigt fina nya features i den här versionen. Till exempel Laravel Scout som gör det enkelt att implementera sökfunktionalitet och Laravel Echo som erbjuder notifikationer till så väl mail, sms och custom kanaler som Slack.

För att läsa mer så rekommenderar jag Laravel News som skriver om resterande features som jag inte nämnt.

Laravel 5.3

Få mer kontroll på ditt Twitter-konto

Twitter har släppt två nya features som kommer förbättra din upplevelse.


För det första har notifikationer fått en ny inställning som gör att du endast ser meddelanden när det är någon du följer som gjorde något. Bra för att hålla borta spam, om man har det problemet.

Den andra delen är ett lärande filter som håller koll på kvalitén i ditt flöde. Det tar bort vad som kan vara spam, dubbletter och tweets som kan vara skickade av botar.

Vad måste jag kunna för att bli en webbutvecklare 2016/2017?

Okej, du vill bli en webbutvecklare men du vet inte vart du ska börja eller vad du ska lära dig. Det finns väldigt många olika vägar att ta och därför finns det väldigt mycket att lära sig. Men du behöver absolut inte kunna allt för att bli anställd eller göra lite frilansjobb.

Nedan kan du kolla på en video som berättar för dig om vad som rekommenderas och används i branschen just nu:

Vill du kolla på hela kartan som visas i videon hittar du den här: https://coggle.it/diagram/Vz9LvW8byvN0I38x.

Font Awesome Icons – Visa snygga ikoner i webbapplikationen

Ikoner är inte helt enkla att skapa själv och kan vara dyra att köpa. Ett helt gratis alternativ som är enkelt att implementera är Font Awesome Icons som erbjuder över 600 ikoner. Det krävs ingen JavaScript eller något annat heller utan de är helt standalone.

Jag använder dem i nästan alla projekt jag håller på med idag för att snygga till designen och skapa lite mer liv och tydlighet. Till exempel använder jag dem här på bloggen. Jag har alltid kunnat hitta en ikon som passar till ändamålet vilket ofta inte är fallet om man köper ett icon pack som kanske bara innehåller de vanligaste ikonerna.

Enklaste sättet att börja använda Font Awesome är genom en CDN:

<link rel="stylesheet" href="https://cdnjs.cloudflare.com/ajax/libs/font-awesome/4.5.0/css/font-awesome.min.css">

Efter det kan du visa en genom att skriva följande:

<i class="fa fa-thumbs-o-up"></i>

Swift Playground – Lär barnen att koda

Det börjar bli mer och mer vanligt att tycka att barn ska lära sig att koda i skolan. Jag tycker det kan vara bra att lära ut hur man kodar i skolan då du faktiskt – för att nämna ett exempel – kan applicera en hel del matematik i en praktisk värld genom programmering.

Swift Playgrounds som kommer ut i höst är ett hjälpmedel för att lära barn (men även vuxna) att koda genom ett enkelt litet spel. Ta dig från punkt A till B genom att använda kod. Busenkelt!

1 2 3 4 5 23